övergrepp

Över 100 militärer utreds för sexualbrott mot barn

1:46 min

I Colombia utreds 100 militärer för olika sexualbrott mot barn. Det meddelade landets militärchef på en presskonferens igår. Frågan har hamnat i fokus efter att sju militärer erkänt en gruppvåldtäkt mot en 13-årig urfolksflicka.

– Min lillasyster försvann när hon skulle gå och hämta guavafrukter för att göra juice. Vi letade efter henne hela natten, och hittade henne nästa morgon. Hon berättade att sju soldater hållit fast henne med våld och täckt över hennes mun så att hon inte kunde skrika medan de våldtagit henne. Det berättade Felicinda, syster till flickan, för tidskriften Semana förra veckan.

Gruppvåldtäkten av den 13-åriga embera-flickan i västra delen av Colombia väckte stor ilska. Soldaterna har erkänt och ska nu åtalas. För ett par dagar sedan kom det fram att ytterligare en 15-årig urfolksflicka kidnappats och våldtagits av militärer i Amazonas.

Igår tvingades militärchefen, general Eduardo Zapateiro, erkänna att över 100 militärer utreds för sexualbrott mot barn under de senaste fyra åren. 73 av dom är fortfarande i aktiv tjänst medan resten har fått sparken. Generalen tillbakavisade att det skulle röra sig om ett strukturellt problem, och skyllde på individuella faktorer.

Militären har de senaste månaderna stått i centrum för en rad skandaler i Colombia. Den tidigare befälhavaren tvingades avgå efter att ha försökt mörka ett bombattentat som dödat minst åtta barn.

Militären utreds också för att ha spionerat på nationella och utländska journalister och colombianska oppositionspolitiker.