Utrikesdepartement

Hopp om vaccin redan i höst

1:25 min

Ett vaccin mot covid-19 kan finnas redan under hösten. Det säger Anders Nordström som är ambassadör för global hälsa vid utrikesdepartementet till P1 morgon.

– Man har ju börjat redan nu med några men på experimentell basis i Kina. Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte har ett vaccin redan innan det amerikanska presidentvalet.

Den 3 november hålls presidentvalet i USA, redan då lär det alltså finnas ett vaccin mot covid-19 enligt Anders Nordström och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att vaccinering kan påbörjas i början av 2021.

– Vi kommer sannolikt att teckna avtal nu under sommaren här för Eu:s del. Jag tror att vi kan se första leveransen i början på nästa år och då kommer vi naturligtvis prioritera de riskgrupper som är mest angeläget.

Richard Bergström är också övertygad om att Sverige genom ett Eu-samarbete kommer få tillgång till vaccin när det finns tillgängligt.

– Vi har gått ihop alla medlemsländer och förhandlar gemensamt med företagen och då förhandlar vi om volymer för Europa och det handlar om flera vacciner. Vi vet ju inte vilka som är bäst. Vi kommer behöva ha fler olika att välja på över tid. Det kanske är några vacciner första året och några vacciner andra året.