Mikael Damberg (S): Allvarligt läge med gängkriminaliteten

1:41 min

Läget när det gäller gängkriminaliteten är fortsatt väldigt allvarligt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som ersätter Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i P1-morgons serie med partiledarintervjuer.
Under coronakrisen har verksamheten i gängen fungerat som vanligt, konstaterar Mikael Damberg.

– Jag tror att det var många som hade hoppats på att inte minst coronapandemin skulle göra det svårare för de kriminella gängen att få in narkotika, och att det skulle påverka deras verksamhet. Det verkar inte ha gjort det, säger Mikael Damberg.

Skjutningarna och sprängningarna ligger på en fortsatt väldigt hög nivå, säger inrikesministern. Detta trots att polisen gjort en uppmärksammad specialinsats mot den grova kriminaliteten, Operation Rimfrost, som nyligen har avslutats.

Gängen har bitit sig fast i Sverige på ett sätt som inte ska accepteras, men det går inte snabbt att vända utvecklingen, konstaterar Mikael Damberg.

– Jag har aldrig trott att det här är en enkel lösning. De här gängen har fått växa sig starka i Sverige under decennier. Att tro att yrkeskriminella lägger av med kriminalitet bara för att polisen kraftsamlar under ett antal månader, det tror jag inte är realistiskt. Men vi ska försvaga deras miljöer, och det tror jag att vi har gjort.

Är det här ändå en ny normalbild? Är det så här det ser ut?

– Nej, jag tänker inte acceptera att det här är en ny normalbild. Jag kan konstatera att det finns en verklighet där ute, där skjutningar och sprängningar fortsätter, men vi tänker inte acceptera det. Vi kommer inte att säga att nu är det här det nya normala, för det här ska tryckas tillbaka. Det är det som hela 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet handlar om, det är det som polisens tillväxt i stor utsträckning handlar om.

Och Operation Rimfrost har gjort skillnad, enligt Damberg.

– Jag ser ju att det finns ett innan och ett efter Rimfrost. Efter Rimfrost är polisen mycket mer offensiv, man jobbar mycket mer underrättelsebaserat i dag, gentemot de här kriminella miljöerna. Man vet i stor utsträckning vilka är de kriminella som står för våldet i Sverige, och så slår man väldigt hårt mot dem, och jag är övertygad om att det kommer att ge effekt på sikt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).