Premiär för Alfred Nobels kontroversiella drama

Mot slutet av sitt liv skrev Alfred Nobel en pjäs som mycket öppet behandlar ämnen som sex, våld och incest.

Dramat heter Nemesis och har aldrig spelats. Men på lördag får pjäsen sin urpremiär på Strindbergs intima teater i Stockholm.

”Folk plågas av samvete och gudsfruktan. Det har aldrig hänt mig. Att en gud existerar betvivlar jag egentligen ej, ty skapelsen talar stumt men dock vältaligt om hans allmakt. Så långt går min tro.”

Citatet är ett utdrag ur Alfred Nobels drama Nemesis som han lät trycka manuskriptet till strax före sin död. Handlingen utspelas i Rom i slutet på 1500-talet i adelsfamiljen Cenci.

Beatrice och henne styvmor Lucrezia inspärras i ett öde palats av fadern som våldför sig på dem. Familjen lejer en lönnmördare för att döda fadern, men kuppen avslöjas och de inblandade döms till döden.

Provocerande innehåll

Alfred Nobel skriver mycket öppet om sex, våld och incest, ämnen som var provocerande för samtiden, säger regissören Richard Turpin.

- Han var ultramodern för sin tid. Jag tror inte att den hade gått att spela då heller, för den var alltför provocerande. Jag tror att han hade blivit åtalad faktiskt.

Men pjäsen blev aldrig spelad. Efter Nobels död den 10 december 1896 lät de som tog hand om hans kvarlåtenskap bränna en stor del av upplagan.

Kanske andra pristagare

Förmodligen hade listan över litteraturpristagare sett annorlunda ut med fler moderna författare och dramatiker om Alfred Nobels egen smak hade fått bli vägledande för priset, säger Richard Turpin.

- Det är jag alldeles övertygad om. Jag tror inte Strindberg hade blivit utan heller. Jag tror att många som författare som blev utan hade fått, och många som har fått hade blivit utan.

Nils Johan Tjärnlund
nils.tjarnlund@sr.se