Uppstickare

Dansk Folkeparti faller i opinionen

1:57 min

I Danmark fortsätter problemen för Dansk Folkeparti. Det invandringskritiska partiet tappade över hälften av sina väljare vid folketingsvalet i fjol, och stödet har det senaste året fortsatt minska.

– Det är komplext, men en av förklaringarna är att partiet börjar bli gammalt. Dansk Folkeparti är inte längre uppstickarna, säger Jens Ringberg, politisk analytiker på Danmarks Radio.

Sedan partiet grundades av avhoppare från Fremskridtspartiet 1995 har man i princip bara upplevt framgång med Folketingsvalet 2015 som kronan på verket. Där fick Dansk Folkeparti över 21 procent av rösterna och partiet har haft stort inflytande över dansk politik de senaste två decennierna.

Men vid folketingsvalet i fjol fick man vad som beskrivit som en väljarlusing. Man landade på 8,7 procent, alltså mer än en halvering av stödet. Sedan dess har opinionssiffrorna fortsatt nedåt och enligt den senaste mätningen från företaget Voxmeter har man nu rekordlåga 5,7 procent.

Istället har partiet Nye Borgerlige, som förespråkar en ännu hårdare invandringspolitik än Dansk Folkeparti, vunnit mark i opinionen. Samtidigt har de danska socialdemokraterna tagit tillbaka röster efter att de delvis närmat sig Dansk Folkepartis linje i invandringspolitiken.

– Dansk Folkeparti har inte längre något unikt att erbjuda väljarna, säger Jens Ringberg.

Under våren har lokala företrädare hoppat över till Nye Borgerlige. Det har även förekommit öppen kritik mot partiledaren Kristian Thulesen Dahl, något som är väldigt ovanligt i det traditionellt toppstyrda partiet. Men trots kritiken och de dåliga opinionssiffrorna kan han i alla fall än så länge sitta kvar, mycket beroende på att det inte finns någon naturlig arvtagare.

– Just nu finns inga andra alternativ, säger Jens Ringberg.