Coronaviruset

Forskare: Fler kan drabbas av hälsoångest

1:57 min

Den pågående coronapandemin kan leda till att fler drabbas av hälsoångest enligt forskare, alltså överdriven oro och rädsla för att vara eller bli sjuk.

Mats Lekander är professor i hälsopsykologi. Han berättar att när man har låtit friska personer i experiment bete sig som att man har hälsoångest, så har man sett att deras hälsoångest har gått upp.

– De har också blivit lite mer känsliga för äckel. Att man tycker att något verkar obehagligt och därför undviker det, till exempel för att det skulle kunna vara smittsamt, säger han.

Man kan jämföra det med en situation där man väntar ett meddelande på sin mobiltelefon. Då ökar känsligheten för vibrationen. Men också risken för falsklarm, du tycker att telefonen vibrerar fast den inte gör det.

På samma sätt letar en fysiskt frisk person med hälsoångest med överdriven oro efter sjukdomstecken och smittorisker.

Uppskattningsvis utifrån den forskning som finns, bedöms omkring 6-8 procent av befolkningen ha allvarlig hälsoångest.

När vi nu under pandemin faktiskt uppmanas att bete oss som om vi hade hälsoångest, blir det så att hälsoångesten ökar i samhället? Vi vet inte det än, men det verkar sannolikt, enligt Mats Lekander.

– Sådana här i grunden medfödda tendenser som vi har då att undvika fara, men att anpassa beteendena till hur stora riskerna är, det regleras upp och ner, och det är olika för olika människor, säger han. 

– I det här fallet har vi ett yttre hot då vi ska ändra vårt beteende och bli mer vaksamma. Då kan vi nog gissa att det ökar hälsoångesten.

Skulle du säga att det är ett pris värt att betala för att hantera pandemin?

– Ja, det tycker jag verkligen, säger Mats Lekander.