Kryssningar

Birka cruises vd: ”Pandemin blev spiken i kistan”

2:00 min

Birka cruises lägger ned efter att ha kryssat på Östersjön i 49 år. Samtidigt säger kryssningsföretaget Silja line upp närmare 300 svenska anställda. Besluten har tagits efter coronapandemins påverkan.

Tomas Karlsson är vd för Brika cruises.

– Dagens beslut är att Birka Cruises kommer att läggas ner, och orsaken till det är covid-19 pandemin som blev spiken i kistan. Många anställda och samarbetspartners berörs, säger Tomas Karlsson till Ekot.

Han förklarar att han är osäker på kryssningsbranschens framtid över huvud taget.

– Att vi säger att vi är osäkra, det är sant. Vi vet inte när marknaden är mogen till att komma tillbaka och tycka att det är en god idé att kryssa, säger Tomas Karlsson.

Många kryssningfartyg ligger stilla. Det förklarar även Silja Lines kommunikationschef Erika Janson. Deras fartyg har i princip stått stilla sen mars i år och därför tvingas de nu säga upp personal.

– 299 kommer att sägas upp så vi måste anpassa besättningsstorleken efter verkligheten och hur verksamheten ser ut. vi väntar hela tiden på ett annat besked från Finland så att man öppnar upp gränsen mot Sverige och svensk turism, säger hon, säger Erika Janson.