Suwayda

Syrier protesterar mot fattigdom – regimen svarar med våld

1:55 min

Efter alla år av krig i Syrien är ekonomin söndertrasad, men protester mot fattigdomen slås ned. För några veckor sedan greps ett tiotal demonstranter i provinsen Suwayda i södra Syrien, vilket fått människorättsorganisationen Human Rights Watch att rikta hård kritik mot den syriska regimen.

– Situationen i områden som kontrolleras av regimen är katastrofal, men istället för att fokusera på att fixa den dåliga ekonomin och se till att folk har råd att handla sina basvaror slår regimen ned mot protesterna, säger Sara Kayyali, Syrienforskare vid organisationens avdelning i Jordanien.

Trots att demonstrationer i regimkontrollerade områden är väldigt ovanliga gick syrier ut i Suwayda den 7:e juni för att protestera mot den försämrade livssituationen.

Noor är redaktör på en av de största Facebook-sidorna som förmedlar lokala nyheter om sydprovinsen. Namnet är utbytt och rösten förvrängd för att skydda hans identitet.

– Minst 11 personer greps och några fördes till Damaskus. Hittills vet vi inget om dem, berättar Noor.

Nio år av krig hade redan försvagat den syriska ekonomin, men sedan kom en omfattande nedstängning på grund av coronapandemin. Noor beskriver de tre senaste månaderna som de värsta som Suwayda har varit med om sedan kriget började 2011.

– Sedan mitten av juni har situationen blivit lite lugnare. Många försöker att organisera fredliga protester men vågar inte gå ut på grund av en stor närvaro av regimens säkerhetsstyrkor, berättar Noor.

Med ett pågående krig, en djup ekonomisk kris, och dessutom hårda sanktioner mot Syrien, blir Noor orolig för den försämrade livssituation som väntas under hösten, säger Noor.