KINA

Chefredaktör i Hongkong: ”Polisen stoppar publiceringar”

1:45 min

De fria medierna i Hongkong har satts under mycket hård press efter att den nya kritiserade säkerhetslagen infördes i regionen tidigare i veckan. Yttrandefriheten har begränsats kraftigt i och med den nya lagen och journalister i Hongkong vet inte längre om det är lagligt att bevaka regionen.

I onsdags infördes en ny säkerhetslag i Hongkong som bland annat innebär att Hongkongbor kan få livstids fängelse för separatistisk verksamhet - något som medför att yttrandefriheten i Hongkong drastiskt begränsats. 

Tom Grundy, chefredaktör på Hongkong Free Press, säger att läget förändras från timme till timme, och att den nya lagen satt journalister under hård press. 

– Den nya säkerhetslagen begränsar yttrandefriheten mycket mer omfattande än vad många trodde, innan lagtexten presenterades. 

Media omnämns i den nya säkerhetslagens formuleringar, men innehållet överlag är svepande och ospecificerat - något som gör det svårt för journalister att veta vad exakt som är tillåtet och inte. Tom Grundy säger att de inte längre vet om det fortfarande är lagligt att bevaka Hongkong. 

Enligt Tom Grundy omfattar lagen inte bara Hongkongbor, utan alla i hela världen som uttrycker åsikter om ett fritt Hongkong. På frågan om polisen i Hongkong har börjar gripa journalister, svarar Tom Grundy att de inte har sett det idag, men att han vet inte vad som kommer att hända i morgon.

Något han har märkt är att polisen i Hongkong krävt att publiceringar ska tas bort och att bilder på frihetsmärken ska censureras.