Väder

Nu ska extremvädret förutspås efter experternas larm

2:06 min

Extrema väderhändelser är svåra för meteorologer av förutspå, och kan ställa till med stora problem i samhället. Nu startas ett nytt europeiskt forskningsprojekt för att slå ihop kompetenser och kunna göra säkrare prognoser.

– Målet är att få bättre prognoser av folkhälsorisker under sommarhalvåret med värmeböljor och under vinterhalvåret med kalla perioder. Eller till exempel påverkan av extrema väderhändelser som värmeböljor och torka i jordbruket, säger Gabriele Messori, docent i meteorologi som ska leda arbetet.

En effekt av den globala uppvärmningen är att vi riskerar att oftare drabbas av extrema väderhändelser. Det kan handla om långvariga värmeböljor och torka, men även skyfall, stormar och köldknäppar. Händelser som är svåra att förutspå med dagens metoder, men som kan få stor påverkan på människors hälsa och även ställa till med problem för lantbrukare, villaägare, och hela samhällsekonomin.

Bland de första att ringa i alarmklockan har varit försäkringsbolagen som har kunnat se hur skadekostnaderna ökar när deras kunder allt oftare drabbas av extremt väder. Flera stora försäkringsbolag är också med i samarbetet med klimatforskare och meteorologiska institut från sex europeiska länder.

– Även sjukvård och hälsomyndigheter kan ha nytta av den här sortens tidiga varningar, säger Gabriele Messori.

Äldre och sjuka har svårare att klara värmeböljor, och längre perioder av kyla har också visat sig kunna ha en negativ effekt på folkhälsan, då vissa virussjukdomar sprids lättare när det är kallt och torrt.

– Det kan vara viktigt att ha en prognos av hur det ska se ut under vinterhalvåret innan det händer, för att kunna hjälpa de nationella folkhälsosystemen att anpassa sin verksamhet, säger han.