USA

Donald Trump: ”De vill förinta USA”

1:53 min

I dag firas USA:s nationaldag, fourth of July, och president Donald Trump inledde firandet redan i natt med ett tal i South Dakota, där han gick hårt åt den senaste tidens proteströrelse mot polisvåld och rasism.

– Deras mål är inte ett bättre USA, utan att förinta USA, sade president Donald Trump inför jublande anhängare i ett tal som gång på gång gick till attack mot den proteströrelse som efter afroamerikanen George Floyds död under ett polisingripande.

Rörelsen kämpar i dag bland annat för att få bort statyer och monument med koppling till personer och institutioner som varit för slaveriet. President Trump varnade under talet för att vänsterextrema krafter försöker införa ett avskaffande av åsiktsfriheten i USA och uppmanade det amerikanska folket att kämpa emot dessa krafter.

– Vi låter oss inte skrämmas av dåliga onda människor, sade president Trump.

Framträdandet i South Dakota, vid foten av Mount Rushmore, där fyra av USA:s mest kända presidenter finns inkarvade i berget, har varit omstritt av flera skäl.

Personer från delstatens ursprungsbefolkning har demonstrerat mot presidenten. Lokala tjänstemän har ifrågasatt det kloka i att fyra av fyrverkerier som kan riskera skogsbrand, och det faktum att delstatens republikanska guvernör gjort ett nummer av att inte ålägga evenemangets runt 7 500 gäster några coronarestriktioner har väckt kritik.

I dag fortsätter firandet över hela USA och presidenten kommer att hålla ytterligare ett tal i huvudstaden Washington i kväll, i samband med en stor militär flyguppvisning.