Coronaviruset

200 000 spanjorer isoleras efter kraftig ökning av nya fall

1:45 min

I Spanien har ett område väster om Barcelona, kring kommunen Lleida, stängts av sen man konstaterat en kraftig ökning av nya smittade av coronaviruset. 200 000 människor berörs av stängningen.

Från klockan 12 idag bevakar polis in- och utfarter till området Segrià där kommunen Lleida ligger.

Boende uppmanas att begränsa antalet förflyttningar och inte träffa fler än högst en annan person. Från måndag kommer det återigen att behövas särskilda dokument för att förflytta sig i området.

Under den senaste veckan har man har upptäckt att antalet smittade av coronaviruset nu är högre än tidigare under epidemin. På en vecka har 400 personer insjuknat. 21 behöver sjukhusvård och sex behöver intensivvård, enligt lokala TV3. Ett mobilt fältsjukhus har satts upp för att undvika att sjukvården kollapsar.

Enligt myndigheterna koncentreras smittan till bland annat fyra fruktodlingar, ett jordbruksföretag och ett boende för hemlösa. På fruktodlingarna jobbar tillfälligt anställda, ofta migrantarbetare, som jobbar nära varandra och deras bostäder är ofta bristfälliga. Smittan har huvudsakligen spridits inom gruppen. De smittade isoleras nu i skolor och på hotell i området.

Spanien hör till de länder som har drabbats värst av coronaepidemin. 27 000 människor har dött enligt officiella siffror. De skärpta gränskontrollerna togs bort för de flesta länder för två veckor sen. Gränsen mellan Spanien och Portugal öppnade den första juli.