Partiledarintervjuer 2020

Jakob Forssmed (KD): C och L måste bestämma sig

1:38 min

Sist ut i P1-morgons partiledarutfrågning var i dag Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, som ersätter partiledaren Ebba Busch. Han försvarade partiets linje att minska invandringen betydligt.

– För att den (migrationspolitiken, reds. anm) ska vara långsiktigt hållbar tror vi att det krävs en bred överenskommelse och en bred förankring, och också att den relateras mer till omkringliggande länder än vad den tidigare har gjort, säger Jakob Forssmed.

I de pågående migrationsförhandlingarna är Kristdemokraternas hållning att minska invandringen väsentligt jämfört med dagens nivå, ner till ungefär samma som våra grannländer har. Jakob Forssmed ser ingen risk att det skulle strida mot asylrätten.

– Asylrätten ska värnas och det är en av våra ingångar i det här arbetet, säger han.

Om det kommer väldigt många hit och söker och befinns ha skäl att stanna, där blir det ju en målkonflikt?

– Det finns målkonflikter, det är en värld som är full av dem, även i detta. Men det pågår förhandlingar och de tär svårt att prata om detaljerna i de förhandlingarna, säger Jakob Forssmed.

När det gäller frågan vad som ska hända efter nästa val, om de borgerliga partierna ska kunna bilda allians igen, säger Jakob Forssmed att det hänger på Centerpartiet och Liberalerna.

– Jag tror och ser ju fortfarande att det finns en ganska betydande värdegemenskap mellan de här fyra partierna, men det kräver ju att Centerpartiet och Liberalerna bestämmer sig för att det är det samarbetet man vill ha. Att man vill ha en borgerlig regering och en borgerlig statsminister. Det valet gjorde man inte förra gången men jag hoppas att man ska göra det inför nästa val, säger Jakob Forssmed.