Hongkong

"Stå upp ni som vägrar att vara slavar"

1:58 min

Den nya hårda säkerhetslag som Kinas ledning har infört i Hongkong sätter i stort sett stopp för all form av yttrandefrihet. Lagen förbjuder uttryckligen stöd för all form av självständighet, kan leda till livstids fängelse och har redan tystat många av Hongkongs demokratiprofiler.

– Det verkar som att vad vi än gör och säger så kan det vara olagligt, säger Rico Lau som är en 22-årig student i Hongkong till Reuters. Vi i Hongkong ska ha yttrandefrihet, den är nu borta, säger Rico.

Hongkong har under årtionden fungerat som en fristad för kinesiska oppositionella och andra kritiker av den kinesiska regimen. Nu är den tiden vara förbi.

Den nya säkerhetslagen innebär att kinesiska säkerhetstjänster nu kan operera öppet i Hongkong utan att behöva ta hänsyn till de lokala lagar som gäller.

Lagen gäller även personer som bryter mot den utanför Hongkong och inte är permanenta invånare i regionen skriver den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i en översättning av säkerhetslagens artikel 38.

Formuleringen kan tolkas som att utländska medborgare utanför Hongkong och Kina kan straffas med hjälp av lagen så fort de sätter sin fot i Hongkong, även om det bara rör sig om en transfer via Hongkongs flygplats.

Hongkongs ledning förbjöd i torsdags den populära protestsloganen "Befria Hongkong, vår tids revolution". För att komma runt hotet om arrestering så använder nu Hongkongbor kreativa sätt att uttrycka sina åsikter när myndigheterna förbjuder politiska slagord.

På en bro i det livliga shoppingdistriktet Causeway Bay, som varit en nyckelplats för prodemokratiska protester under det senaste året, har någon skrivit: "Stå upp, ni som vägrar att vara slavar". Frasen är hämtad från Kinas nationalsång och tros vara skriven av demokratiförsvarare. Texten är nu övermålad.

På sociala medier uppmanas aktivister att använda bland annat engelska slagord som verkar positiva men är en tydlig signal till Peking, till exempel den Trump-influerade frasen "Make Hong Kong Great".