Sommar i P1

Dawit Isaaks dotter: ”Pappa lever”

1:15 min

Den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak lever. Det bekräftar hans dotter Betlehem Isaak i sitt sommarprat i P1 idag.

– Ja, min pappa lever. Och kanske tänker du, hur vet du det? Det är här den tysta diplomatin kommer in. Jag kan och får inte säga mer, säger Betlehem Isaak.

Den 23 september 2001 greps journalisten Dawit Isaak av eritreansk polis anklagad för brott mot rikets säkerhet. Han har nu suttit fängslad i Eritrea i 18 år utan rättegång. Uppgifter om hur han mår har sedan dess varit få.

I dag när hans dotter Betlehem Isaak i Sveriges Radio säger att han lever kan hon inte berätta mer om hur hon vet det mer än att hänvisa till arbetet med den tysta diplomati som pågår.

– Det är den kombination av arbete som finns kring UD:s enheter, den som har hand om samarbeten med andra länder, i det här fallet inte minst relationen med Eritrea, frivilligorganisationer och kontakten med familjen. Den kallas tyst diplomati för att man inte kan eller får prata om det som pågår utåt, säger Betlehem Isaak.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00. http://sverigesradio.se/sommar