Ocean Viking

Besked från Italien: Strandade migranter får gå i land

1:20 min

De 180 migranter som befunnit sig ombord på det norskflaggade fartyget Ocean Viking ska få gå i land på Sicilien i morgon.

– Personerna är glada att det här är lösningen och att de får gå i land snart. Beskedet gav ett stort ögonblick av lättnad ombord på båten, säger Laura Garel som är talesperson för hjälporganisationen SOS Mediterranée som driver skeppet, till Ekot.

Organisationen har ännu inte fått information om vad som kommer hända migranterna när de gått i land, men det italienska inrikesministeriet har uppgett för nyhetsbyrån AFP att de kommer sättas i karantän på en annan båt.

I fredags förklarade fartyget Ocean Viking nödläge efter att flera självmordsförsök skett och många beskrivs vara i dåligt psykiskt skick.

– Den här situationen har visat att det är inte hållbart att vara ombord 10 dagar och sova uppe på däck i det här varma vädret. Det är en stor lättnad idag, men vi var i en väldigt farlig situation, säger Laura Garel.

Både Italien och Malta har tidigare i veckan nekat migranterna att gå i land, delvis med hänvisning till coronapandemin.