Australien

Delstatsgräns stängs på grund av corona

1:53 min

I Australien har myndigheterna beslutat att stänga gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales. Detta för att försöka stoppa spridningen av de allt fler covid-19 fallen som rapporterats från Victorias huvudstad Melbourne.

Från midnatt mot tisdag kommer gränsen mellan delstaterna stängas, säger delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews.
Beslutet kommer efter en helg när man för Australien har haft många nya bekräftade fall av Covid-19.

I Victorias största stad Melbourne har flera kommunala flerfamiljshus, med över 3 000 boende, satts i karantän. Det efter att över 50 fall kunde kopplas till de boende i området.
Även 12 förorter till Melbourne har satts under hårda restriktioner. De boende i områden, som består mest av villor, har beordrats att stanna hemma och bara lämna sina hem vid akuta sjukdomsfall eller när man absolut måste handla förnödenheter.

Australien har länge haft smittan under kontroll men den senaste tiden har antalet bekräftade fall ökat kraftigt i framför allt delstaten Victoria. Man tror det beror på de lättade restriktionerna. Victoria rapporterade idag – måndag – nära 130 nya fall. Det är det högsta antalet nya smittade sedan mitten av april. För en månad sedan rapporterade delstaten mellan 5 och 10 fall om dagen, och efter det så beslutade man att lätta på restriktionerna som nu delvis återinförs.

Det pågående virusutbrottet i Victoria är det största som beror på spridning från person till person i Australien. Tidigare fall har till stor del varit australiensare som återvänt från utlandet och haft med sig smittan.
För att hindra människor från att korsa gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales kommer nu militär att kallas in för att bevaka gränsen.

Flera andra australiska delstater har under pandemin stängt sina gränser, men det här är första gången som den mellan de två mest folkrika delstaterna stängs. Det är också de två delstater som har drabbats värst av coronaviruset.

Totalt har Australien omkring 8 500 bekräftade smittade och drygt 100 dödsfall.