Kompositören Ennio Morricone är död

1:26 min

Under sin långa karriär skrev han mycket av den filmmusik som blivit riktiga klassiker.

Genombrottet som filmmusikkompositör kom på 1960-talet med musiken till Sergio Leones så kallade spaghettiwesterns, som "För en handfull dollar", men även om han för alltid förknippas med det så har mycket av hans musik varit för helt andra typer av filmer. Totalt har han skrivit över 400 filmsoundtrack.

Morricone har fått en heders-Oscar och det svenska Polar-priset 2010.

2016 fick Morricone ytterligare en Oscar för musiken till Quentin Tarantinos "The Hateful Eight".

Dirigenten Helene Stureborg har tillsammans med sin kammarkör framfört Ennio Morricones musik i Stockholm när han firande 60 år som kompositör 2016 och under farväl-turnén "The Last Ever Tour" 2019:

– Han har haft en otrolig påverkan människor på många människor med sin musik. Det är en otrolig musikskatt som han har kommit med under sin produktiva livstid. Bara det att han kommer in på scenen och möts av såna vansinniga ovationer så förstår man hur mycket det har påverkat människor i hans omgivning och över hela världen.

Journalisten och författaren Johanna Koljonen, är programledare för musikprogrammet Soundtrack i P2:

– På något sätt förmår Ennio Morricone att skriva romantisk musik och nostalgisk musik utan att det blir kladdigt eller för mycket, därför kan man lyssna på musiken utanför sitt sammanhang och det fungerar alldeles strålande.

Så sent som i januari 2019 framträdde Morricone i Stockholm, som en del av det han kallade sin farväl-turné. I samband med det intervjuades han i Kulturnytt och beskrev då var han finner glädjen i musikskapandet.

– Kanske att hitta ett nytt sätt att uttrycka sig, även om det idag är mycket, mycket svårt, sa Morricone då.

Ennio Morricone blev 91 år.