Storbritannien

Ansvariga frågas ut efter branden i Grenfell Tower

1:54 min

I Storbritannien återupptas i dag den offentliga utfrågningen efter branden i höghuset Grenfell Tower för tre år sen, då 72 personer dog. Men hundratals överlevare och anhöriga till de som dog kommer inte få vara på plats.

Ett svartnande husskelett, omslutet av tjock rök. De före detta fönstren är som titthål in i huset där den ilsket röda elden fortfarande härjar.

Så såg det ut för drygt tre år sen, när höghuset Grenfell Tower i London brann, och 72 personer miste livet.

Att branden fick så förödande konsekvenser ska enligt en rapport bland annat bero på det, relativt billiga, täck- och isoleringsmaterial som använts för husets väggar när det renoverades. Det visade sig nämligen vara mycket brandfarligt.

Dessutom uppmanade insatsledningen vid branden de boende att stanna kvar i sina lägenheter i ett par timmar, innan utrymning beordrades. Något som också tros ha kostat många liv.

Den offentliga utfrågningen blev tidigare i år pausad med anledning av coronapandemin. Och det är först i och med att den drar igång i dag som flera av de ansvariga för den brandfarliga ombyggnationen av huset kommer att höras offentligt.

En talesperson för drabbade familjer har också sagt att det är nu som de verkligen kommer höra vem eller vilka som bär ansvaret för att huset ska ha förvandlats till vad flera kallar en "dödsfälla".

På grund av coronapandemin får de flesta drabbade inte vara på plats under utfrågningen. Något som flera reagerat starkt mot.

Att se de ansvariga i ögonen, är en del av processen att skipa rättvisa, säger en anhörig.

– Jag känner fortfarande samma smärta, det enda jag tänker på är att de som dog ska få rättvisa, sa Noha el-Baghdady till Ekot, ett år efter branden.

Själv förlorade hon sin bror i branden i Grenfell Tower.