Ryssland

Rysk journalist dömd i kontroversiellt fall

1:51 min

Ryska journalisten Svetlana Prokopyeva döms för att ha försvarat terrorism till böter på en halv miljon rubel. En mildare dom än det sexåriga fängelsestraff åklagaren hade begärt.

Så här sade Svetlana Prokopyeva själv inför domen:

– Jag har inte gjort det här, jag skrev en artikel, det är mitt arbete, men jag är inte extremist eller terrorist.

Fallet med Svetlana Prokopyeva har fått stor uppmärksamhet både i Ryssland och internationellt. Som lokaljournalist i Pskov skrev hon en krönika för radiostationen Echo Moskvas. Hon försökte förklara varför en 17-åring i den nordliga staden Archangelsk sprängt sig till döds utanför säkerhetstjänsten FSB:s lokala kontor.

Hon hävdade att unga tar till extrema metoder, som ett svar på att staten hindrar normala opinionsyttringar. Ett halvår senare kom polis och slog sönder hennes dörr, tog hennes dator och utrustning för att hon förespråkar terrorism eller uppmanar till extremism.

En rad ryska organisationer stöttar henne, liksom internationella människorättsorganisationer. Hon riskerade också yrkesförbud i fyra år plus sex års fängelse, men dagens dom blev böter på motsvarande 70 000 kronor.

Ryska medier kringgärdas idag av allt hårdare censur, som sägs vara för att stoppa till exempel pornografi, extremism och terrorism, men där myndigheterna har tolkningsföreträde.

– Unikt är att dömas som journalist, inte för stöld, narkomani eller mord, utan för din journalistik, sade Svetlana till Radio Svoboda, som hon också arbetade för.