Politiker från Kristdemokraterna och Socialdemokraterna intervjuades i radio

3:48 min

Förra veckan intervjudes politiker från alla partier i Sveriges Radio. I lördags var det Socialdemokraterna och i söndags var det Kristdemokraterna.

Det brukar vara politikvecka i Almedalen på Gotland i början på juli varje år. I år var det inställt, på grund av coronapandemin. Därför blev partiledare och andra politiker intervjuade i TV och radio istället.

I helgen blev Mikael Damberg från Socialdemokraterna och Jakob Forssmed från Kristdemokraterna intervjuade i Sveriges Radio. De är inte partiledare, men de är vikarier för partiledarna Stefan Löfven och Ebba Busch.

De pratade bland annat om migrationspolitik. Partierna i riksdagen försöker komma överens om vilken migrationspolitik Sverige ska ha i framtiden. De jobbar i en grupp som heter migrationskommittén.

Socialdemokraterna vill att EU:s länder ska ta emot asylsökande utifrån hur många invånare landet har. Det skulle betyda att Sverige tar emot färre asylsökande än idag.
Ministern Mikael Damberg säger att alla ska ha rätt att söka asyl i Sverige. Men det måste bli färre asylsökande som kommer hit, så att Sverige klarar att ta hand om alla. Alla länder i Europa måste hjälpas åt, säger han. Det får inte bli som år 2015 igen, säger Mikael Damberg. Då tog länder som Sverige och Tyskland emot en väldigt stor del av alla asylsökande.

– Vi måste ha en volym som vi både klarar av och kan bära. Och det måste hänga ihop med Europa. Det kan inte vara så att Sverige åter igen, som 2015, hamnar i en situation där vi har helt andra regler och förutsättningar än de andra europeiska länderna. Och det innebar att många av migranterna hamnade i ett par, tre länder. Sverige, Tyskland, Österrike. Så kan Europa inte hantera sin migrationspolitik, säger Mikael Damberg.

Kristdemokraterna vill att Sverige ska ta emot mycket färre asylsökande än idag. Ungeför 70 procent färre. Sverige måste klara av att ta hand om de som kommer hit, säger politikern Jakob Forssmed. Han vill inte säga så mycket om hur det ska gå till, eftersom partierna håller på att förhandla. Men Jakob Forssmed säger att Sverige kan ta emot mycket färre asylsökande, utan att det bryter mot asylrätten. Det finns mycket man kan göra för att färre asylsökande ska komma hit, säger Jakob Forssmed från Kristdemokraterna.

– Asylrätten ska värnas. Men sen finns det mycket man kan göra runt omkring, i hur man utformar system. Inte minst kring återvändandearbete och annat. Men också att det ska finnas rimliga möjligheter till familjeåterförening och humanitet i detta. Det är väldigt viktigt att försöka kombinera det, säger Jakob Forssmed.