Krispolitiken

Asienbörser fortsätter stiga

1:54 min

De kinesiska börserna fortsätter den senaste tidens uppgång. Idag stängde Shanghaibörsen på över 5 procent, och Hongkong-börsen är upp nästan 4 procent. Europabörserna har följt efter samma utveckling.

– Börserna går ju alltid upp och ner från ena dagen till en annan, och nu är det ju så att kinesiska börsen har gått upp väldigt kraftfullt under senare tiden. Signaler kommer från Kina om att man kommer fortsätta stimulera, man vill att börsen ska gå upp, mycket propaganda i media, och då hänger de asiatiska börserna på, säger Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Chevreux.

Att börserna nu ser ut att stabiliseras till nivåer liknande de innan corona går att härleda till den så kallade krispolitiken, alltså vad centralbankerna gör med räntorna och balansräkningar, samt de olika regeringarnas stödpaket, menar Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Det är stora utmaningar att få ner arbetslösheten, det kommer vara utmaningar att få igång industrin fullt ut. Och det jag tror kommer bli avgörande de närmaste veckorna är nog mer vad företagen kommer säga i sina delårsrapporter, säger han.

– Om man bekräftar det vi ser i snabbindikatorer, ekonomiska indikatorer, att återhämtningen nu fortsätter, ja då tror jag också att risken för bakslag blir mindre, fortsätter Robert Bergqvist.

Martin Guri på Kepler Chevreux är än mer optimistisk och tror att risken för bakslag är låg.

– Jag tror att det kommer fortsätta att gå upp här, och kommer sluta ganska mycket på plus innan året är slut. Därmed inte sagt att den underliggande ekonomin kommer bli så värst mycket starkare på kort sikt, säger han.