S och M

Migrationsförhandlingar brutna

1:52 min

Förhandlingarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna om migrationspolitiken har brakat samman, uppger Moderaterna för TT.

Förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik mellan Socialdemokraterna och Moderaterna har brutit samman. Det uppger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard för TT.

– Förhandlingarna har brakat samman eftersom Socialdemokraterna valde att lyssna på den gröna elefanten i rummet (Miljöpartiet), säger hon.

Enligt henne får nu migrationskommitténs sekretariat lägga fram ett förslag för partierna i kommittén att ta ställning till senast den 23 juli.

Statsminister Stefan Löfven beklagar att förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om migrationspolitiken brutit samman.

"Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar och ansvarsfull migrationspolitik där även moderaterna ingår", säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

"Vi socialdemokrater har varit beredda att ta ansvar och kompromissa för att åstadkomma en sådan. Även Liberalerna och Centerpartiet har bidragit konstruktivt i förhandlingarna, tagit ansvar och försökt hitta lösningar."

Enligt Löfven är det Moderaterna som satt sig på tvären och inte velat kompromissa:

"Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats", säger Löfven.

Enligt statsministern kommer förhandlingarna att fortsätta.

Kristdemokraternas partiledaren Ebba Busch kommenterar händelsen:

- Socialdemokraterna sade nej till den kompromiss som fanns på bordet och var inte beredda att göra upp om en human och stram migrationspolitik för Sverige.

S var beredda att göra upp om en politik som KD inte kunde gå med på.