Succépodden Flashback Forevers hyllning till internetforumet

1:58 min

Flashback är en av Sveriges mest besökta webbplatser där allt från carbonararecept till amputation diskuteras högljutt i forumet. Det visade sig också vara ett guldunderlag för succépodden Flashback Forever som med en dos av humor läser högt ur olika trådar.

Komikerna Emma Knyckare, Ina Lundström och anonyma "Scroll-Mia" gör podden Flashback Forever, och som namnet antyder är podden en slags hyllning till den sociala delen av vår internetkultur som sällan når ut i traditionella medier.
När Kulturnytt träffar trion ska de precis spela in sommarens sista avsnitt från lägenhetshusets bottenvåning i majorna, Göteborg.

– Jag tycker väldigt mycket om det här med att det inte är algoritmer som bestämmer för en vad man bör tycka är intressant, säger Ina Lundsström.

– Man kan faktiskt bli överraskad på ett helt annat sätt än på Facebook och Twitter där filterbubblor byggs upp hela tiden.

– Även om man kan tycka att Flashback är antisocialt så är det nästan det mest sociala forumet som finns. Ingen annanstans kan man deklarera sin ensamhet så tydligt, säger Emma Knyckare.

På bara några månader efter starten hade dom över 1 miljon lyssnare och klättrade snabbt upp på olika poddtopplistor. Humorn är central och ett sätt att komma kring näthatet. Emma Knyckare igen.

– VI försöker att inte lägga in någon egen värdering oavsett vad man själv tycker. Humor handlar mycket om att hitta något absurt och sedan vrida upp det ett snäpp till, säger hon.

För "Scroll-Mia" som fått sitt smeknamn efter flera års flashback-scrollande, så är uppmärksamheten något nytt. Speciellt nu när en egen tråd har startats om podden.

– Jag har ju älskat "skvallerforumet" förut. Det är lite biterrljuv smak i det nu. Jag tycker inte det är riktigt lika kul när de skvallrar om var jag bor, säger "Scroll-Mia".