Vapenvåld

Våldsamma helgskjutningar oroar i USA

1:54 min

I Chicago sköts 15 personer till döds i helgen. Bland offren fanns flera barn.

Sjuåriga Natalia var ute och lekte utanför sin farmors hus i västra Chicago i lördags. En bil med tre män stannade, de började skjuta, och sjuåringen hamnade mitt i skottelden. Hon träffades av ett skott i pannan och dog omedelbart, enligt polisen.

Några kvarter därifrån sköts en fjortonårig pojke ihjäl samma kväll. Bara i helgen dödades femton personer av vapenvåld i Chicago. Även New York och Atlanta har sett en ökning av antalet skjutningar.

– Det här får inte normaliseras i vår stad. Vi kan inte vänja oss med att barn skjuts ihjäl i Chicago varje helg, säger David Brown, polischef i Chicago.

Rapporterna om ökat vapenvåld kommer samtidigt som det pågår en intensiv politisk debatt runtom i USA om polisens roll och befogenheter. Från republikanskt håll höjs nu röster för att de senaste veckornas skjutningar är ett bevis på att polisen behöver mer resurser, inte mindre. Många demokrater hävdar däremot att polisresurserna behöver fördelas om, så att mer skattemedel kan användas för att komma till rätta med underliggande problem, som arbetslöshet, drogmissbruk och psykisk ohälsa.

Polischefen i Chicago vädjade på en presskonferens till alla parter, till alla i stan att ta sitt ansvar för att få stopp på vapenvåldet:

– Vi kommer inte att sluta förrän det här våldet slutar. Det gäller oss alla, sade han.