Coronakrisen

Vårdbiträdet orolig för de äldre

2:01 min

Coronaviruset är ständigt närvarande för de som jobbar inom äldreomsorgen. Vårdbiträdet Will Martinsson jobbar på ett äldreboende i Jönköpings kommun och är orolig för de äldre.

Det skiljer sig stort hur drabbad äldreomsorgen är i olika kommuner är av coronaviruset. Det bland annat visar Inspektionen för vård- och omsorgs (IVO) stora och nya granskning av äldrevården i landet.

– Man känner ju en oro för dem och man hoppas att verkligen ingen ska behöva bli smittad, säger vårdbiträdet Will Martinsson som jobbar på ett äldreboende i Bottnaryd utanför Jönköping.

Äldreboendet i Bottnaryd har inte drabbats av coronaviruset, men andra delar av äldreomsorgen i Jönköpings kommun har drabbats och enligt socialstyrelsen har 80 procent av dödsfallen i Jönköpings län varit inom äldreomsorgen.

– Jag tycker synd om alla som behöver jobba i det. Vi har valt att jobba inom vården, men vi har inte valt att jobba med en dödlig sjukdom, säger Will Martinsson som är beredd på att även hans arbetsplats kan drabbas:

– Det finns inte så mycket vi kan göra åt det heller mer än att tänka på hygienen och tänka på vad vi gör.