Norge

Stopp i gränshandeln ger stort lyft för norska butiker

2:00 min

Handeln i norska butiker kommer öka ordentligt under sommaren på grund av landets coronarestriktioner, enligt en ny rapport. En av anledningarna är att gränshandeln mot Sverige i princip har upphört.

– Det är en betydande ökning. Det beror på att vi tillbringar sommarsemestern hemma i Norge. Vi reser inte till utlandet generellt och inte till Sverige. Det handlar både om att vi inte semestrar i Sverige och att vi heller inte reser till Sverige för att gränshandla, säger Harald Jachwitz Andersen, direktör på den norska branschorganisationen Virke handel, till Ekot.

I de svenska gränshandelsbutikerna är det nästan tomt på norrmän sedan flera månader tillbaka, men i Norge kan det innebära en rusning till butikerna i sommar, enligt en ny rapport från branschorganisationen Virke.

Rapporten visar att handeln i norska butiker kan öka med nästan sju miljarder norska kronor, eller närmare tio procent, under juli och augusti, jämfört med i fjol, enligt Virke. Det på grund av landets coronarestriktioner.

Ökningen beror alltså dels på att fler norrmän semestrar hemma och inom landet och dels på att gränshandeln i princip har upphört på grund av karantän för norrmän som reser till Sverige.

– En stor andel av de sju miljarderna beror på att norrmän inte reser till Sverige för att handla, säger Harald Jachwitz Andersen, direktör på den norska branschorganisationen Virke handel, till Ekot

Svensk handel hoppas att gränshandeln snart kan komma igång igen. För många svenska butiker förlorar stora summor pengar nu.

– Just nu finns ju ingen gränshandel. Vår uppskattning är att tappet är på ungefär två miljarder kronor i månaden. Sommaren är också en extra viktig period då många norrmän reser från Norge till Sverige, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, till Ekot.

Svenska butiker hoppas alltså att norrmännen snart ska få resa till Sverige igen.

– Att hitta en lösning som gör att vi kan resa inom Norden känns oerhört prioriterat, säger Hedenström till Ekot.

Den enes död är ju som bekant den andres bröd.

Harald Jachwitz Andersen säger att stoppet i gränshandeln gynnar de norska butikerna, men han vill se öppna gränser.

– Vi ser en stor ökning av omsättningen i norska butiker på grund av den stängda gränsen. Men missförstå oss rätt, vi är inte förespråkare av stängda gränser. Vi vill ha frihandel över gränserna, säger han till Ekot.