Planetologi

Svenska forskare ska undersöka Venus

2:00 min

Det svenska Institutet för rymdfysik ska skicka mätinstrument till Venus på den indiska rymdfarkosten Isro Venus Orbiter, som är tänkt att skjutas upp 2024.

Stas Barabash, föreståndare för Institutet för rymdfysik, berättar om gåtan de vill hjälpa till att lösa med den kommande expeditionen.

– Venus och Jorden är tvillingar, i alla fall från början. Frågan är varför de två planeterna utvecklade sig så olika, säger han.

För fyra miljarder år sedan fanns förmodligen lika mycket vatten på Venus som på Jorden, men på något sätt lämnade vattnet Venus atmosfär och försvann ut i rymden. Precis som en rymdraket, behövde vattenpartiklarna mycket energi för att ta sig ur Venus gravitationsfält.

Forskarna tror att det var solvinden, det ständiga flödet av protoner och elektroner från solen, som gav vattnet den här energin. På Venus når solvinden nämligen atmosfären, vilket den inte gör på Jorden tack vare dess skyddande magnetfält.

Isro Venus Orbiter ska lägga sig i omloppsbana runt Venus.

– Med vårt nya instrument kommer vi att studera hur energier kan överföras från solvinden till atmosfären, säger Stas Barabash.

Hur säker är du på att det här uppdraget kommer att lyckas?

– Vi har byggt rymdinstrument i mer än femtio, sextio år, så vi vet hur man gör. Men det finns alltid risker i rymdforskning, fortsätter han.

Det här är andra gången Institutet för rymdfysik är med och utforskar Venus. Första gången var med Europeiska rymdorganisationens farkost Venus Express som sköts upp 2005.

– Det är kul, och intressant rent vetenskapligt. Men det är också intressant att samarbeta med Indien. De har enormt stora ambitioner vad gäller rymden, säger Stas Barabash.