STOR MARKNAD

Tiktok stänger ner i Hongkong – portas själva på annat håll

1:39 min

Google, Facebook och Twitter meddelade tidigare i veckan att de inte tänker lämna ut data med myndigheterna i Hongkong efter att den nya säkerhetslagen införts. Idag kom även beskedet att sociala medier-jätten Tiktok väljer att helt stänga ner i regionen. Samtidigt fortsätter appen att kritiseras av andra länder för sitt samröre med Kina.

Det hela började med att de styrande i Peking införde den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong häromveckan som lett till stora protester i regionen. Lagen syftar till att motverka terrorism och separatism enligt regeringen, men som kritiker menar nu hotar regionens självbestämmande.

Appen Tiktok med ungefär 800 miljoner aktiva användare i världen som nu stänger ner i regionen, säger till nyhetsbyrån Reuters att de är rädda att Hongkong helt hamnar under kinesiskt styre, där Google, Facebook och Twitter redan är förbjudet.

Appen som ägs av kinesiska Bytedance, har genomgående varit tydliga med att kinesiska myndigheterna inte kommer åt deras användardata, och har på andra sätt också försökt distansera sig från fastlands-Kina. Bland annat genom att ledande personer i företaget sitter i andra länder och att också användardata lagras utomlands.

Det är dock fortfarande länder på flera håll i världen som ifrågasätter detta.

Samtidigt som säkerhetslagen infördes häromveckan förbjöd nämligen Indien Tiktok, som är en stor marknad för bolaget, vilket fått stora effekter för de miljontals som har sin inkomst via sociala medier-appen. Och enligt en intervju med USA:s utrikesminister Mike Pompeo så tittar även USA på möjligheterna att helt stänga appen i landet.