Ombildning

Kontroversiella ministrar i ny fransk regering

1:50 min

I Frankrike startade den nya regeringen sitt första möte i dag. Flera nya ministrar utsågs i går kväll efter att president Macrons rörelse led nederlag i lokalvalen förra månaden. Men flera ministrar är kontroversiella.

Det var applåder i dag när nya unge inrikesministern, Gérald Darmanin tidigare budgetminister, tog över efter Christophe Castaner. 37-årige Darmanin blir ansvarig för polisväsendet som just nu plågas av anklagelser om rasism och övervåld.

Han beskrivs som en stigande politikerstjärna men är också ifrågasatt på grund av en rättslig utredning som bygger på anklagelser om en våldtäkt 2009, något han själv starkt förnekar och beskriver som smutskastning.

Nya justitieministern Éric Dupond-Moretti är också omstridd, en kontroversiell advokat och försvarare av Julian Assange i Frankrike. Han har riktat mycket kritik mot rättsväsendet där det nu finns en oro över tillsättningen.

Den största utmaningen för den ombildade regeringen är att stärka ekonomin där effekterna av coronaviruset bidrar till den svåraste krisen i efterkrigstid. President Macron utsåg häromdagen Jean Castex till ny premiärminister. Han har lett arbetet med återöppnandet av landet.

Hälsoministern fortsätter, liksom finansministern och utrikesministern. Det är en balansakt för mittenregeringen att välja bland höger-, vänster- och miljöpolitiker.

Frankrike väntas nu satsa mer på klimatåtgärder efter miljöpartiernas framgångar i lokalvalen. Miljöminister blir den profilerade politikern Barbara Pompili som varit ledamot i nationalförsamlingens utskott för hållbar utveckling.