Brasilien

Bolsonaro har testats positivt för covid-19

1:24 min

Brasiliens president Jair Bolsonaro har testats positivt för covid-19. Han har ända sedan pandemins början tonat ned riskerna med viruset.

– Jag har tagit två doser av klorokin och nu mår jag utmärkt, sa Jair Bolsonaro när han i dag mötte reportrar utanför presidentpalatset i Brasilia.

Bolsonaro har länge förespråkat malariamedicinen som botemedel mot coronaviruset, trots att WHO avråder eftersom klorokin inte har någon bevisad effekt och snarare kan vara skadligt. Trots det har presidenten propagerat för att medicinen ska användas i Brasilien och gett den militären i uppgift att tillverka klorokin.

– Jag trodde faktiskt att jag blivit smittad för längesen – jag har ju haft en dynamisk agenda, sa Bolsonaro till journalisterna i dag.

Jair Bolsonaro har ända sedan pandemins början tonat ner riskerna med viruset och kallat det för ”en liten förkylning”. Han har motsatt sig utegångsförbud och social distansering, och nästan dagligen tagit anhängare i hand. Han har regelbundet deltagit i de manifestationer som hållits till stöd för honom under den politiska kris som eskalerat i Brasilien.

Bolsonaro har inte velat använda ansiktsmask och sågs i helgen på en lunch på den amerikanska ambassaden. Eftersom han träffat flera av sina ministrar under de senaste dagarna är det troligt att andra i regeringen har smittats.

Brasilien är ett av de värst drabbade länderna i Latinamerika med över 65 000 döda i coronaviruset och ett stort mörkertal. Enbart USA har en högre total dödssiffra.