Ryssland

Känd ex-journalist anklagas för högförräderi

2:10 min

I Ryssland har en känd före detta journalist gripits i Moskva. Han anklagas för högförräderi och påstås ha lämnat uppgifter till Nato.

Utanför säkerhetstjänsten FSB samlades journalister i protest. En av dem är Alexander Tjernykh.

– Ivan Safronov arbetade många år som journalist på Kommersant. Vi oroar oss djupt för vår kollega och vän. För Ryssland är det ett mycket dåligt tecken att en efter en av journalister grips, kommenterar Alexander Tjernykh, som själv greps utanför Lubjanka FSB:s högkvarter i Moskva och intervjuades på telefon inifrån fångbussen.

Tidigt i morse greps 30-årige Ivan Safronov, som sedan i maj jobbade på Roscosmos, det ryska rymdbolaget, som medierådgivare till högste chefen Dmitrij Rogozin.

Före det en känd journalist, som skrev om militären och ryska rymdprogrammet. Hans forna redaktion och flera andra ryska redaktioner protesterar mot gripandet och kallar det obegripligt. De hävdar att Safronov är oskyldig.

Men säkerhetstjänsten FSB hävdar att Safronov ska ha lämnat hemligstämplade uppgifter till Nato och han anklagas för förräderi. Även andra redaktioner där tidigare kollegor till Safronov arbetat har genomsökts. På statliga rymdbolaget sägs att Safronov inte hade tillgång till hemligstämplat material.

De flesta kollegor är övertygade om att detta kan kopplas till Safronovs nyhet om försäljning av stridsflygplan till Egypten, en artikel Kommersant tvingades ta bort från sin sajt. Den påstods vara ett hot mot rikets säkerhet och Safronov förhördes om sina källor då.

Hans pappa med samma namn var också journalist med fokus på det ryska militärindustriella komplexet. Han föll ut genom ett fönster på femte våningen och dog 2007, självmord, enligt polisen, men hans kollegor höll inte med. Safronov den äldre skulle precis publicera artiklar om rysk vapenförsäljning till Iran och Syrien.