Skärgården

Miljöforskare varnar för ökad båttrafik

1:46 min

Det väntas det vara trängre bland båtarna i svenska vatten i år. Men det innebär ett hårdare tryck på ekosystemen, enligt forskare.

– Får vi in mer båttrafik i de grunda vikarna i grunda områden då kan det ge en stor effekt, säger Sofia Wikström, docent i marinbiologi på Stockholms universitet, som vill uppmana båtägande semesterfirare att tänka på var och hur man kör.

Sofia Wikström är även medförfattare till en rapport från i fjol från Havsmiljöinstitutet om de skador som fritidsbåtar orsakar i kustmiljöer och hon menar att det förutom utsläpp från i synnerhet tvåtaktsmotorer även handlar om buller vilket stör djurlivet

– Det kanske bästa exemplet är att det stör häckande fågel och kan skrämma iväg fåglar från ägg och ungar så att de inte överlever. En liten fritidsbåt kanske bullrar mindre men i gengäld rör sig i en miljö där det finns många känsliga arter, om man kommer i närheten av fågelskär till exempel, säger hon.

Ett annat vanligt problem är att motorer från båtar grumlar upp sediment från bottnarna i vågskyddade och grunda vikar så att mindre ljus tränger ner och växter dör.

– När växterna försvinner från de här miljöerna så drabbar det andra djur, till exempel fiskar och fiskyngel som behöver växterna. Det leder också till att det långsiktigt kan bli mer grumligt vatten. Växterna har en viktigt funktion i det här systemet då de binder bottensedimentet och bromsar vattenrörelser, så de håller miljön fin, säger hon.

Att hålla avstånd till fågelliv och att lära sig att känna igen och köra försiktigare i känsliga miljöer är några enkla sätt att minska sin påverkan enligt Sofia Wikström.

– Så fort det är grundare än två meter ska man reflexmässigt ta det extra lugnt. Sedan om det är en vik där det är stilla vatten och inte så mycket vågrörelser, då är det ett system som är naturligt vågskyddat och då kan den lilla extra vattenrörelsen från en båt ha en ganska stor effekt på systemet.