Skuldsatt land

Libanons ekonomi i fritt fall

2:00 min

Landets valuta har de senaste månaderna förlorat mer än 60 procent av sitt värde och den årliga inflationen beräknas nu till 500 procent.

I mars kostade en amerikansk dollar 1500 libanesiska lira, nu drygt 9000 på svarta marknaden och libanesernas köpkraft är så gott som raderad. Samtidigt ökar arbetslösheten och en bred medelklass har halkat under fattigdomsgränsen. Protester mot den försämrade livssituationen har blivit ett återkommande inslag i libanesernas vardag.

Patrick Mardini är chef på libanesiska institutet för marknadsundersökning, LIMS.

– Den årliga inflationen beräknas nu till 500 procent och om ett par veckor blir Libanon Mellanösterns första land med hyperinflation, säger Patrick Mardini.

Veckor av massdemonstrationer under hösten 2019 fällde regeringen, men den nya som tog vid i december, har hittills misslyckats med att hindra det ekonomiska förfallet. Libaneser köar utanför bagerier, livsmedelsbutiker, bankkontor och allt fler förlitar sig på privata donationer, matransoner, eller utbyte av egendom för att kunna överleva.

Libanon är ett av världens mest skuldsatta länder, och den dåliga ekonomin märks också i hur landets olika myndigheter drar ner. Elförsörjningen har minskats till max tre timmar per dag i vissa städer och kött har tagits bort från libanesiska arméns menyer.

Dessutom har decennier av statskorruption och misskötta statsfinanser kommit på ytan- det visades tydligt när den libanesiska förhandlingsdelegationen med Internationella Valutafonden IMF presenterade motstridiga siffror på landets skulder. Efter 17 möten under sex veckor har inga framsteg noterats och förhandlingarna har nu lagts på is.