Utbildning

Politiker och Polisförbundet: Poliser kan läsa på distans

1:59 min

Utmaningen med tomma platser på polisutbildningarna i Umeå och Växjö bör lösas med distansutbildning och snabbspår för personer med särskilda kvalifikationer. Den inställningen har Liberalerna och Moderaterna. Polisförbundet håller samma linje, men varnar för att det kräver mycket av Polismyndigheten och lärosätena för att distansutbildningen ska upprätta en god kvalitet.

– Utöka distansutbildningen och funktionsutbildningen på de platser där man inte fyller dem. Det är viktigt att det finns utbildning i Växsjö och Umeå, som båda håller god kvalitet, säger Johan Pehrson (L).

Johan Forsell (M) vill också att polisutbildningar ska finnas i hela landet, men han är öppen för viss omdisponering.

– Om fler vill gå i Stockholm, ge extra platser dit men det får inte gå till överdrift.

Ekot har sökt inrikesminister Mikael Damberg som hänvisar till Polismyndigheten, som planerar att omvandla tomma campusplatser i Umeå och Växsjö till distansplatser, vilket ska attrahera fler sökande med tidigare erfarenhet. Ytterligare en lösning som förespråkas är funktionsutbildningar, ett slags snabbspår för studenter med kvalifikationer som poliskåren söker.

Dessa lösningsförslag tycker Thomas Stjernfeldt, Polisförbundets förste vice ordförande är bra, men han anser att det ställer krav på Polismyndigheten och lärosätena för att upprätthålla kvalitén i dessa utbildningsformer.

– Då kommer det krävas en del från Polismyndigheten och lärosätena att göra det attraktivt nog. Det finns svårigheter med att mycket undervisning sker på distans. Även om digitalisering medger ganska bra förutsättningar. Det gäller att veckorna man är på plats att man kan ta in så mycket av utbildningen som möjligt och justera moment som behövs. Men distansstudier är en svårare pedagogisk form än studier på plats, säger Thomas Stjernfeldt.