Unga sommarjobbare omplacerades från vården – Paula blev körledare

1:59 min

Hundra unga sommarjobbare som skulle jobba inom vården i Göteborg, blev omplacerade på grund av smittrisken för corona.

Istället blev det kör, teater och musik på schemat när vårdjobbet blev till ett kultursommarjobb. Kulturnytt följde med när en kör sjöng utanför ett trygghetsboende.

– Vi kommer att få höra "Dans vid brännöbrygga", lite ABBA, Kristina Lugn. Lite äldre svenska klassiker, säger Paula Hultberg.

Hennes sommarjobb på äldreboendet blev istället till kultursommarjobb som samordnare för en kör som resor runt och sjunger utanför bland annat trygghets- och äldreboenden i Göteborg.

– Jag sjunger mycket på fritiden, så jag tycker det här var en roligare grej att få göra. Det är många här som skulle vara på ett äldreboende eller förskola, säger hon.

– Men det är fint att vi ändå får jobba med dem på ett annat sätt.

Hur har det varit för alla som inte sjungit i kör innan?

– Vissa har kanske haft lite svårigheter att ta för sig, så det tar tid. Men jag ser att det går framåt, säger hon.

Det är en liten skara människor i olika åldrar som nu samlats på det lilla torget, och några enstaka som kikar ut från sina balkonger - filmandes med sina mobiltelefoner. En man kommer fram och frågar på arabiska om han får gästsjunga. Det blir spontan allsång.

En av de som applåderar är en man som bor intill. Yousef Kourkis heter han och har parkerat sin rullstol i skuggan eftersom han inte tål värmen.

– Små aktiviteter betyder mycket för oss. Och den här krisen som landet är i har påverkat mig mycket. Speciellt inom familjen. Vi går inte till någon, och det är ingen som kommer till oss. Inga besök, säger Yousef.

Vad kände du när du hörde sången från gatan här då?

– Jättefint, kanon. Det händer saker och ting.