SPEL

Museer och konserter flyttar ut i spelvärlden

1:57 min

Den som längtar efter museibesök eller konsertkvällar utan virusoro kan istället ta sig ut i tv- eller dataspelsvärlden. Under våren har spelförsäljningen ökat enligt branschorganisationen Dataspelsbranchen.

I Minecraft kan man gå på museum på Norra Grängsesbergsgatan i Malmö. Iain Dace, ordförande i NGBG Kulturförening, visar runt.

– Här är en bild av Bird Factory av Hypnosbiografen...och "sluta skjut"-graffiti till exempel, beskriver Iain Dace.

Det är ett ganska stort konstmuseum man kan vandra runt i?

– Det är obegränsat!

I Minecraft kan man bygga ungefär vad som helst. När kulturföreningen NGBG i Malmö ville vara en del av den pågående diskussionen om var ett nytt konstmuseum i Malmö ska ligga tog man saken i egna händer. De byggde upp sitt kulturkvarter på Norra Grängesbergsgatan och inkluderade ett fiktivt konstmuseum.

Och det finns många fler exempel på kulturyttringar i spel. I Animal Crossing: New Horizons kan du inreda din paradisö med konstverk från museet The Getty i USA, i Fortnite har du kunnat, med 10 miljoner andra besökare, se konserter med Marshmello och Travis Scott.

Under våren har försäljningen av data- och tv-spel i norden ökat, enligt siffror från branschorganisationen Dataspelsbranschen. Det beror delvis på pandemin, även om försäljningen troligtvis gått upp utan den också.

Elisabeth Bergqvist är speljournalist på P3 Spel och säger att hon tror att coronaviruset gjort att folk i större utsträckning upptäckt spelvärlden.

– Jag tror att det här är kommer vara en period då folk öppnar ögonen för det och inser att spel kan vara något mer. Det är inte så passiviserande, det är inte så asocialt. Det kan lika gärna vara en yta för att umgås med kompisar som för att ta del av kultur till exempel, säger hon.