Investeringar

Forskare: ”Kina stoppar pengaflödet till Afrika”

1:50 min

I början av 2000-talet investerade Kina i infrastruktur i Afrika, men nu är de generösa lånens tid förbi, enligt forskaren Henning Melber.

Den nya strategin visade sig bland annat under en solidaritetskonferens mellan Kina och de afrikanska länderna som nyligen hölls i och med coronakrisen.

– Kina och Afrika måste klara både pandemin och ekonomin. Och vi har samlats för att "cementera brödraskapet" mellan oss, sa Kinas ledare Xi Jinping under Kina-Afrika konferensen som hölls den 17 juni.

Kinas ledare lovade bland annat att länderna i Afrika ska få gratis tillgång till Kinas första vaccin mot corona. Men några avskrivningar av stora lån, som många av de afrikanska ledarna hade hoppats på, blev det inte.

– Det kom som en stor besvikelse för de afrikanska regeringarna, säger Henning Melber som forskar kring Afrikas internationella relationer vid Nordiska Afrikainstitutet.

Kina har själv drabbats av ekonomiska problem på grund av coronapandemin - så de har inte råd att vara lika generösa längre, enligt Henning Melber.

I början av 2000-talet började Kina överösa många afrikanska länder med fördelaktiga lån - och investerade stort i vägar, brobyggen och gruvor lite överallt.

Men nu när Kina har fått in sin fot på den afrikanska kontinenten, och bland annat säkrat det egna behovet av sällsynta metaller som uran och koppar, kräver de mer stabilitet och säkerhet i länderna där de verkar - och Kina vill nu att lånen betalas tillbaks.

Ett tydligt exempel är i Zimbabwe, där Kina nyligen drog sig ur ett planerat kolkraftverk.

I Kina misshandlades också afrikaner i början av coronapandemin, eftersom de anklagades för att sprida corona, vilket bland annat fördömdes av Nigeria på högsta politiska nivå.

Enligt Henning Melber, kan det här betyda att Kina sakta drar sig ur flera länder i Afrika - och bara fokuserar på projekt som direkt gynnar landets egna geopolitiska och militära etablering, framförallt i Östafrika.

De kan leda till att andra länder som exempelvis England, nu efter Brexit, tar allt större plats.

– Det är för tidigt att förutse, men corona kan få stora effekter på relationen mellan Kina och Afrika, säger Henning Melber.