Oroande ökning

Efter massmöten och nationaldag – Fler smittade i USA

1:51 min

Oron växer i USA över den snabba takten i nya fall av coronasmittade. Landet har nu passerat tre miljoner konstaterade fall av viruset och mörkertalet anses vara stort.

En sjuksköterska i Dallas köar i sin bil för att göra ett covid19-test och visar för Reuters hur bilarna ringlar runt byggnaden framför. Sjukhusledare och hälsomyndigheter i delstater som Texas, Florida, Louisiana, Arizona och Kalifornien larmar om hur smittan sprids snabbt med rekordsiffror på flera håll de senaste dagarna. Över 40 sjukhus i Florida har problem med att ta emot fler patienter inom intensivvården.

Utvecklingen med alltfler insjuknade beskrivs i en majoritet av USA:s delstater. Men i New York som tidigare var hårdast drabbat är takten med nya fall inte lika snabb nu. Sjukhusledaren Peter Hotez i Arizona berättar för CNN om hur alltfler blivit sjuka och en situation som inte är under kontroll i södra USA.

Staden Tulsa i Oklahoma har också fått ett nytt utbrott de senaste dagarna. President Donald Trumps massmöte där i slutet av juni och protesterna runtomkring kan enligt chefen för de lokala hälsomyndigheterna delvis ha bidragit till ökningen, rapporterar amerikanska medier.

Flera delstater märker alltfler unga bland de smittade och att de nya fallen kommer några veckor efter att människor börjat samlas igen. Både republikanska och demokratiska guvernörer ifrågasätter om det varit klokt att öppna upp samhällen igen.

Landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci beskriver återigen allvaret i situationen medan president Donald Trump inte håller med om hans beskrivning av läget.

Det pågår också en livlig debatt om skolorna kan öppna till hösten igen som Vita Huset nu tydligt uttalar måste ske. Trump twittrar om hur Sverige och andra länder hållit skolor öppna utan problem. Han hotar med att stoppa statlig skolfinansiering om inte delstater öppnar för elever.

Men många höjer rösten för att det är för tidigt och lärarorganisationer är oroliga för att skolpersonalen ska drabbas hårt av smittan. Totalt rapporteras över 130 000 människor ha dött hittills i USA under coronapandemin.