STUDIO ETT TORSDAG 9 JULI

Minskad dödlighet på IVA-avdelningar

13 min
  • Allt fler coronapatienter som intensivvårdas överlever. Det här visar siffror som SVT tagit fram från svenska intensivvårdsregistret. 
  • Bland dem som lades in på intensivvården i mars månad dog omkring 34%, medans det i maj bara var 4%. Vad är det som gör att fler IVA-patienter överlever?
  • Hör samtal med Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, Katja Fogelberg, IVA-sjuksköterska på Karolinska sjukhuset, och Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet.

    Rättelse: Inte lika stor minskning som vi rapporterat

    Vi berättade i torsdagens program att allt fler corona-patienter som läggs in på intensivvårdsavdelningar överlever. Vi presenterade då siffror på att dödligheten inom en 30-dagarsperiod hade minskat från 34 procent i mars månad, till 4 procent i maj månad. Dessa siffror kom från Svenska Intensivvårdsregistret, som efter vår sändning på torsdagen hittade ett fel i sin databas, som hade gjort att siffrorna från maj var felaktiga.

    De korrekta siffrorna är att dödligheten inom en 30-dagarsperiod för corona-patienter på IVA-avdelningar har minskat från 34 procent i mars, till 19 procent i maj. Minskningen är alltså mindre än vad vi rapporterade om.