Samisk historia riskerar försvinna när gravplatser sorteras

På kyrkogården vid Poikkijärvi, Kiruna, är det trångbott. Man behöver planera för en kommande utbyggnad och letar därför efter gravrättsinnehavare.

Kiruna pastorat har idag en oklar bild över hur många gravplatser som är lediga. Pastoratet saknar uppgifter om vem som har ansvaret för 120 av gravarna vid Poikkijärvi kyrkogård.

I många av de listade gravarna ligger avlidna med samisk bakgrund. Här finns också en del av Sápmis mer kända namn begravda.

Svenska kyrkans samiska rådets ordförande Ingrid Inga har engagerat sig i frågan och vill se att samisk kulturhistoria bevaras också på kyrkogårdar.

– Detta angår inte bara Kiruna, detta angår hela Sápmi. Det är viktigt att våra förfäders gravar också bevaras, säger Ingrid Inga.

Nästa steg är att ta kontakt med samiska föreningar och organisationer för att hitta gravrättsinnehavare.

Pastoratet har, om vissa kriterier uppfylls, rätt att utnämna gravar till hedersgravar.

– Vissa gravar är inte bara för oss att återta utan det kan ju mest troligt bli hedersgravar, det vill säga att de är för evigt och de förvaltas av oss. De kommer inte att bli berörda av det här, säger Tommy Stridsman, kyrkogårds- och fastighetschef vid Kiruna pastorat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio