
Rekordmånga dollarmiljonärer i Sverige
Under förra året nådde Sverige en rekordnivå i antalet dollarmiljonärer, enligt rapporten World Wealth Report.
Men fler miljonärer ökar klyftorna, säger Magnus Henrekson professor i nationalekonomi och vd på institutet för Näringslivsforskning.
I Sverige ökade antalet dollarmiljonärer mellan 2018 och 2019 från 129 000 till 142 000, visar rapporten World Wealth Report gjord av det franska konsultbolaget Capgemini. Det är det högsta antalet sedan den årliga rapporten började publiceras för 24 år sedan, skriver TT.
Med sina 10 procent har Sverige störst ökning i Norden – Danmark hade en ökning med 8 procent och Norge med 4 procent.
– Varje gång vi får en ekonomisk nedgång så stimulerar man genom att tillföra pengar till systemet. Samtidigt ondgör man sig över att det leder till ökade förmögenhetsskillnader. Det är en effekt som är ofrånkomlig av det sättet att försöka lösa krisen på, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd på Institutet för näringslivsforskning.
– Här har man ett svårt dilemma som man måste ta ansvar för och se den här baksidan av att hela tiden ha allt lägre räntor och en allt mer friare och lösare penningpolitik, fortsätter han.
Som dollarmiljonär räknas den som har investeringsbara tillgångar på en miljon amerikanska dollar. I det räknas inte tillgångar som primärbostad, samlarobjekt, förbrukningsvaror och konsumtionsvaror med.
Enligt institutet för näringslivsforskning hade Sverige dessutom över 200 miljardärer, varav omkring 40 dollarmiljardärer.
– Det är bra att det är fler som är med och delar men det är ju inte så att alla får vara med och dela det här, så det leder samtidigt till ökade förmögenhetsskillnader, säger Magnus Henrekson.
Men vad betyder det att antalet rika i Sverige ökar?
I global jämförelse är ojämlikheten i Sverige ganska liten, men dom rikaste har dragit ifrån tack vare stora kapitalinkomster. Samtidigt har de fattigaste halkat efter på grund av bland annat långtidsarbetslöshet och sänkta nivåer av a-kassa och sjukförsäkring, säger Magnus Henrekson, professor och vd på institutet för Näringslivsforskning.
– Om du har tillgångar som är en nettoförmögenhet kan du ha den som säkerhet och då låna och komma åt ännu mer pengar till ett väldigt lågt pris. Så att mycket av de här ökade skillnaderna beror ju på just penningpolitiken.
Men, det finns fördelar också. God ekonomi leder till nystartade företag och investeringar.
– Att människor har en god ekonomisk ställning skapar valfrihet och bättre kontroll över det egna livet. Det skapar naturligtvis också bättre möjligheter att prova på, om man tror sig kunna det, att starta ett företag och vara med och utveckla samhället, säger Magnus Henrekson.
Enligt rapporten klättrar Sverige två placeringar i jämförelse med 2018 och hamnar på plats 23 över flest dollarmiljonärer i världen. Flest finns i USA, följt av Japan, Tyskland och Kina.