Rekordmånga har loggat in på webbsidan 1177 Vårdguiden under coronakrisen

3:03 min

Under juni är det rekordmånga som har loggat in på webbsidan 1177 Vårdguiden. Det var över sju miljoner inloggningar. Det rapporterar Ekot.

1177 Vårdguiden är en webbsida med information om rådgivning om hälsa och sjukvård. Varje region har en egen version av webbsidan. Man kan läsa om hur sjukvården fungerar, och hur man gör för att söka vård. Det finns också information om olika symtom och sjukdomar. Man kan också logga in på sin egen sida i Vårdguiden 1177. Där kan man läsa sin journal, se sina bokade läkarbesök, och få kontakt med sin vårdcentral. 1177 Vårdguiden har även översatt mycket på webbsidan till lätt svenska och på olika språk.

Antalet inloggningar på 1177 Vårdguiden slog rekord i juni. Det var 1,7 miljoner personer som loggade in på webbsidan över sju miljoner gånger. Det är nästan en miljon fler inloggningar än i mars. Det kan bero på att fler och fler regioner testar alla personer med symtom för covid-19. Och i flera regioner kan man se resultatet på provet när man loggar in på 1177 Vårdguiden.

Sven-Åke Svensson är en chef i region Jönköping. Han tycker att det är positivt att fler loggar in på 1177 Vårdguiden. Det kan göra att fler blir vana att använda digital vård i framtiden. Många kan förstå sin vård bättre genom att läsa sina journaler och se anteckningar från läkare. Och man kan lära sig om andra tjänster som finns digitalt, säger han till Ekot.

– Fler vänjer sig vid de digitala tjänsterna, ser att man kan göra andra typer av tjänster, förnya recept, olika typer av stöd och behandlingar via internet och så, säger Sven-Åke Svensson till Ekot.

Men alla kanske kan inte använda sig av webbsidan 1177 Vårdguiden. Till exempel de som har svårt att läsa, eller äldre som inte har en dator. Sven-Åke Svensson tror inte att det finns en risk att dessa personer kan exkluderas. Man kan fortfarande få hjälp genom telefon också. Om fler använder webbsidan, så får personalen mer tid att hjälpa dem som inte kan använda webbsidan. Det säger Sven-Åke Svensson till Ekot.

Adressen till webbsidan är 1177.se.