Man frias i mål om droger

2:20 min

En man var åtalad för en webbsida som sålde droger för 378 miljoner kronor. Men mannen frias. Han blir inte dömd. Det går inte att bevisa att mannen hade ansvar för webbsidan, säger domstolen. Mannen nekar till brott.

Webbsidan hette Flugsvamp 2.0 och fanns på Darknet. Darknet är en del av internet som är svår att komma åt. Mycket av det som finns där är krypterat, alltså att informationen blir svår att läsa. Användarna kan vara anonyma. Och det är även svårt att spåra användarna. På Darknet säljs olagliga saker som droger och vapen. Men det är också en mötesplats för journalister, regimkritiker och andra personer som inte vill bli identifierade eller spårade.

En 28-årig man från Lund åtalades för webbsidan Flugsvamp 2.0. På sidan gjordes över 320 000 affärer med droger. Droger såldes för nästan 378 miljoner kronor. Åklagaren menade att den 28-årige mannen hade hand om webbsidan, och var ansvarig för den. Därför åtalades han för narkotikabrott. Mannen säger själv att han är oskyldig.

Stockholms tingsrätt tycker inte att bevisen mot mannen har varit tillräckliga. Därför frias mannen. Det går inte att bevisa att han var ansvarig för webbsidan Flugsvamp 2.0, där drogerna såldes. Men mannen döms för ett annat narkotikabrott. Han döms för att ha sålt cannabis på andra webbplatser på Darknet. Han döms till fängelse i ett år och tio månader.