Minnesdag

25 år sedan folkmordet i Srebrenica

2:13 min

I morgon lördag har det gått 25 år sedan ett av de värsta folkmorden sedan andra världskriget inleddes i staden Srebrenica i östra Bosnien. Offren kommer att hedras vid minnescentret i staden Potocari utanför Srebrenica. Mirzet Omerovic från Stockholm kommer att närvara.

– Jag kommer att vara där den tionde då kistorna kommer, vi ska lasta av dom sen ska vi ha en minnesstund, säger han.

Folkmordet i Srebrenica är fortfarande ett öppet sår bland muslimska bosnier i Sverige. Sammanlagt beräknas att runt 8000 pojkar och män i vapenför ålder inom den muslimska folkgruppen avrättats av bosnienserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladic 1995. Bosnienkriget inleddes redan 1992 då dåvarande Jugoslavien upplöstes efter att flera länder förklarat sig självständiga däribland Bosnien och Hercegovina.

De bosnienserbiska styrkorna var emot det hela eftersom de förlorade inflytande. Sommaren 1995 eskalerade stridigheterna ytterligare mellan de bosnienmuslimska styrkorna och den bosnienserbiska armén som militärt sett var överlägsna och mellan 11:e fram till ungefär 22 juli separerades bosniska män och pojkar från sina familjer för att senare avrättas av bosnienserbiska styrkor.

– Vi har inte hittat alla än, de är främst mamma och pappas kusiner, det är tungt att prata om det, men något vi är tvungna att leva med resten av livet, säger Mirzet Omerovic.

Internationella krigsförbrytartribunalen slog 2004 fast att massakern i Srebrenica var ett folkmord, något som förnekas av den serbiska sidan. Den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Maldic Mladic som ledde attacken mot Srebrenica dömdes 2017 till livstidsfängelse av FN tribunalen i Haag. Han fälldes bland annat för folkmord och brott mot mänskligheten