Coronakrisen

Många covid-fall bland Latinamerikas toppolitiker

1:51 min

I Latinamerika har flera högt uppsatta politiker nu offentliggjort att de smittats av coronaviruset. Däribland den venezolanske toppolitikern Diosdado Cabello och Bolivias president Jeanine Ánez.

– Den senaste veckan har flera av mina närmaste medarbetare smittats av viruset, så jag tog ett prov som visar att jag också är smittad, sa Bolivias interimspresident Jeanine Ánez i en video på sociala medier.

Tre ministrar i hennes regering, däribland hälsoministern, har insjuknat i covid-19, liksom många parlamentsledamöter. Ánez tog makten när Bolivias expresident Evo Morales tvingades avgå förra året i samband med anklagelser om valfusk, som han bestrider. Den 3 september ska ett nytt presidentval hållas, och Morales tidigare finansminister leder stort – men Ánez vill skjuta upp valet på grund av coronapandemin.

Nästan samtidigt med Ánez meddelade den venezolanska politikern Diosdado Cabello att han också insjuknat i coronaviruset. Cabello, som brukar ses som Venezuelas näst mäktigaste man efter president Nicolás Maduro, ställde i onsdags in sitt TV-program med ursäkten att han fått en allergisk reaktion. Det spekulerades då i att han i själva verket smittats av coronaviruset – något som president Nicolás Maduro också bekräftade igår.

– Diosdado får vård, han vilar och mår bra, sa Nicolás Maduro i ett TV-tal igår kväll. Inga fler detaljer om hans hälsotillstånd har släppts, och den officiella informationen ifrågasätts av oppositionella, som anklagar regeringen för att mörka antalet smittade och döda i landet. Klart är att smittspridningen ökat de senaste dagarna, vilket lett till ett strikt utegångsförbud.

Latinamerika, som enbart representerar 8% av jordens befolkning, har registrerat fler än en femtedel av världens dödsfall i covid-19 hittills: 120 000. Värst drabbat är Brasilien, där president Jair Bolsonaro också meddelade att han smittats i veckan.