Möte om Gui Minhai

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frikänns

1:59 min

Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt agerade inte egenmäktigt när hon arrangerade ett möte mellan kinesiska affärsmän och Gui Minhais dotter Angela Gui. Det slog en enig tingsrätt i dag fast.

Förhandlingarna i Stockholms tingsrätt har handlat om ett möte som ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019. Med på mötet var förutom Sveriges dåvarande Kinaambassadör Anna Lindstedt också Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenske förläggaren Gui Minhai, samt två företagare verksamma i Kina.

Ett syfte med mötet var att få Gui Minhai frisläppt. Men mötet slutade i ett bråk där Angela Gui sa sig ha känt sig pressad av affärsmännen att sluta kritisera Kina.

Enligt åklagare Henrik Olin gjorde Lindstedt sig skyldig till egenmäktighet vid förhandling med främmande makt i samband med mötet. Åklagaren ansåg bland annat att ambassadören hade gått bakom ryggen på utrikesdepartementet och medvetet utelämnat information om mötet, samt att Lindstedt okritiskt litade på en man som företrädde Kinas intressen.

Men tingsrätten delar alltså inte åklagarens uppfattning på någon punkt.

Anna Lindstedt själv har kommenterat den friande domen i ett skriftligt uttalande. Hon säger bland annat att hon är glad och lättad över frikännandet och att domen är viktig inte bara för henne, utan också för diplomatin. Och vidare att man som diplomat måste få vända på alla stenar för att försöka få en frihetsberövad medborgare frigiven.