Ekonomi

Bakslag för SAS räddningsplan

1:58 min

Flygbolaget SAS har åkt på ett bakslag i jakten på att få in nya pengar. Det handlar om att en del av företagets räddningsplan just nu inte ser ut att få godkänt.

– Vi hoppas och tror att vi ska hitta en lösning så att vi inom kort kan komma tillbaka och presentera ett förslag på det här, säger kommunikationsdirektören Karin Nyman till Ekot.

Flygbolaget SAS har stött på problem i försöken att få in de pengar som krävs, efter att företaget drabbats hårt av coronakrisen.

Bakslaget handlar om att konvertering av obligationer, som krävs enligt SAS plan, inte förväntas bli godkända. Därför har SAS också ställt in ett möte med fordringshavare.

Nu ska företaget försöka få till diskussioner med representanter för innehavarna för att försöka hitta en lösning.

Ökar det här risken för en konkurs för SAS?

– Vi är övertygade om att vi ska hitta en lösning. Nu fortsätter diskussionerna och vi är övertygade om att vi ska komma i mål, säger Karin Nyman till Ekot.

Dagens besked är negativt för SAS, men det är inte oväntat att det blev ett nej, säger Jacob Pedersen, analyschef på danska Sydbank.

– Det är inte så överraskande att obligationsägarna inte bara lägger sig platt nu och accepterar det första förslaget från SAS, säger han till Ekot.

Nu väntar svåra förhandlingar för SAS för att lösa upp knuten, tror Pedersen. Det finns många utmaningar, eftersom planen kräver godkännanden från flera håll.

– Det är mycket komplicerade förhandlingar. Jag tror att de kan vara svårare än de förhandlingar som Norwegian var i.

Han säger också att risken för att SAS ska gå i konkurs har ökat nu, men att den risken fortfarande är mycket låg.

– Risken är fortfarande mycket liten för en SAS-konkurs, men det är klart att den har ökat.