
RECEPT: Klassiska smaker i en trerätters meny
Den här veckan bjuder vår sommarkock Göran Nilsson på en triss i recept för en riktigt lyckad sommarmiddag.
Sallad med Halloumi och smörfrästa kantareller
4 personer
Ingredienser
- 6 svenska tomater
- 1-2 färska mindre svenska gurkor
- 1-2 knippe färsk rödlök
- 8 rädisor
- 70 g mixad sallad på påse eller strimlad från egen trädgård
- 300 g halloumi
- 2-3 dl nyplockade kantareller (förvällda kantareller från frysen)
- Smör
- 3 msk kallpressad rapsolja
- Flingsalt
Instruktioner
- Skär tomaterna och gurkan i fina bitar.
- Skiva rädisorna tunt.
- Strimla rödlöken.
- Skiva halloumi och stek den försiktigt i lite smör
- Blanda alla grönsaker försiktigt i en skål.
- Lägg upp grönsaksblandningen på 4 tallrikar
- Lägg på den stekta osten och ringla över rapsoljan, strö på lite flingsalt.
- Stek kantarellerna i smör med lite salt.
- Toppa salladen med kantarellerna.
Pepparbakad fläskfilé med klassisk pepparsås och ugnsstekt färskpotatis med persilja
4 portioner
Ingredienser
- 700 gram fläskfilé
- 1 msk sambal oelek
- 2 msk thailändsk oystersås
- 2 msk sesamfrön
- 1 1/5 tsk grovmalen svartpeppar
- Smör och olja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda oystersås, sambal oelek och sesamfrön
- Bryn fläskfilén i smör runt om och lägg på en ugnsfast form. Pensla köttet med såsblandningen runt om och strö på grovmalen svartpeppar
- Stek fläskfilén klar i ugnen i ca 20 minuter eller tills fläskfilén har innetemperatur på 60 grader (använd termometer)
- Linda in fläskfilén i folie och låt vila i 5 minuter innan servering.
- Skär upp fläskfilén 8 fina stubbar.
Klassisk pepparsås
Ingredienser
- 1 finhackad schalottenlök
- 2 msk, grovhackad grönpeppar i lag (grönpeppar i mortel går bra med)
- 1 nypa grovmalen svartpeppar
- 3 msk finhackad röd paprika
- 1 nypa torkad dragon
- 2 msk smör
- 4 dl kalvfond (koncentrerad kalvfond på flaska blandat med vatten)
- 3 dl grädde
- 1 tsk fransk senap
- 2 msk konjak (kan uteslutas)
- Salt efter smak och tycke
Instruktioner
- Fräs lök, grönpeppar, svartpeppar, paprika och dragon tillsammans med smöret i en kastrull någon minut.
- Tillsätt fransk senap, rör om och häll på kalvfond blandat med vatten och låt koka till ca halva mängden återstår.
- Häll på grädden och låt såsen koka till lagom tjock konsistens.
- Avsluta med konjak och smaka av med lite salt.
Ugnsstekt färskpotatis med persilja
Ingredienser
- 600-800 g färskpotatis, så små som möjligt
- 3 msk kallpressad rapsolja eller vanligt rapsolja
- 2 tsk Flingsalt eller 1 tsk vanligt salt
- Vitpeppar från kvarn efter smak och tycke.
- 0.5 dl finhackad kruspersilja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200- 225 grader
- Tvätta och skrubba potatisen noga, halvera om potatisen är stora.
- Lägg på en plåt. Blanda med olja salt och peppar.
- Ställ i i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen har fått en fin färg och är mjuk.
- Ta ut potatisen från ugnen när den är färdig och blanda i persiljan och sätt in i ugnen 1 minut till.
Servera fläskfilén på tallrik med sås och potatis eller servera allt var för sig.
Servera gärna en härlig sommarsallad med plocksallad och valfria sommarprimörer, lite kallpressad rapsolja, pressad färsk lime och någon nypa flingsalt.
Lime- och myntamarinerade jordgubbar med vispad grädde
4 personer
Ingredienser
- 1 liter jordgubbar
- 2 msk flytande honung
- 2 msk färsk mynta, finhackad
- 1 limefrukt, rivet skal och saft (1/2 -1 limefrukt efter smak)
- Citronmeliss
- 1 dl vispad trädde
Instruktioner
- Ansa jordgubbarna och dela eller kvarta dem. Lägg jordgubbarna i en skål.
- Blanda honung, limeskal, limesaft och mynta, häll det över jordgubbarna och blanda försiktigt.
- Lägg upp jordgubbarna i fina glasskålar med en klick grädde på varje.
- Garnera gärna jordgubbarna med citronmeliss.