Ung man dog av törst

Dömd häkteschef får behålla anställningen

2:04 min

En tidigare chef vid häktet i Sollentuna får fortsätta jobba kvar inom Kriminalvården. Detta trots att han nyligen dömts för tjänstefel efter att en ung man avlidit i sin cell.

Våren 2017 dog en 23-årig man av törst efter nästan tre veckor i en cell på häktet i Sollentuna. Vattnet till cellen hade stängts av efter han orsakat en översvämning. 23-åringen var psykiskt sjuk och fick inte i sig den mat och dryck som serverades.

Chefen för avdelningen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel, men friades på båda åtalspunkter i tingsrätten. Men nyligen dömdes han, mot sitt nekande, för tjänstefel i hovrätten.

Ledningen vid Kriminalvården fick tidigt veta att avdelningschefen var misstänkt för brott, och lät honom jobba kvar redan då, har Ekot tidigare kunnat rapportera. Först som chef för samma avdelning, och sedan för en annan.

Mannen får nu alltså även efter att ha dömts fortsätta arbeta kvar, men inte längre som chef. Susanne Wedin är regionchef för Kriminalvården i Stockholm.

– Vi kvarstår i bedömningen att den här personen inte kommer skiljas från sin anställning. Däremot ser vi naturligtvis oerhört allvarligt på att anställda begår brott, och vi har ju också omplacerat den här personen. Han kvarstår inte längre i sin funktion och har heller inte arbetsledande uppgifter i dag. Men sin anställning har han kvar, säger Susanne Wedin.

Ekot har varit i kontakt med den avlidne 23-åringens syster, som kallar Kriminalvårdens beslut för ”skamligt”. Hon kommer även överklaga beslutet till flera olika instanser.

– Att de väljer att behålla en anställd som dömts för tjänstefel i sin myndighetsutövning samt har varit åtalad för vållande till en före detta intagens död sänder fel signaler, säger hon till Ekot.

Susanne Wedin, regionchef för Kriminalvården i Stockholm, förstår om deras beslut väcker frågor.

– Jag kan förstå om vår bedömning väcker frågor och funderingar hos många. Men vi gör så i sådana här ärenden att vi ser vi till vilken typ av brottslighet det handlar om, vi beaktar huruvida brottet varit uppsåtligt eller inte, och försöker göra en helhetsbedömning. I det här fallet har vi landat i att han får behålla sin anställning, säger Susanne Wedin.